
Redukcja metanu i sadzy pomoże mniej niż sądzono?
14 sierpnia 2013, 06:15Głównym gazem cieplarnianym jest dwutlenek węgla. Jednak ludzie emitują do atmosfery również inne zanieczyszczenia, przyczyniające się do ocieplania klimatu. Zanieczyszczenia te, takie jak np. metan czy sadza, są znacznie silniejszymi czynnikami cieplarnianymi niż CO2, ale utrzymują się w atmosferze krócej

Przedłużona młodzieńczość bonobo
18 grudnia 2013, 14:47Mimo że po urodzeniu szympansy i bonobo dzielą podobne warunki, rozwijają się u nich odmienne wzorce zachowania. Wg naukowców z Instytutu Antropologii Ewolucyjnej Maxa Plancka w Lipsku i Królewskiego Towarzystwa Zoologicznego w Antwerpii, może to być spowodowane różnymi poziomami jednego z hormonów tarczycy.

Zapraszamy do udziału w konferencji NEURONUS 2014 IBRO & IRUN Neuroscience Forum
19 lutego 2014, 09:07Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji NEURONUS 2014 IBRO & IRUN Neuroscience Forum, która odbędzie się w dniach 25-27 kwietnia 2014 w Auditorium Maximum UJ w Krakowie.

Odkrywanie Grosseteste'a
24 kwietnia 2014, 18:22Nasi czytelnicy pamiętają z pewnością nazwisko Roberta Grosseteste, średniowiecznego uczonego, biskupa Lincoln, którego teoria kolorów była niezwykle podobna do tego, co obecnie wiemy o kolorach. Kolejne prace naukowców skupionych w projekcie Ordered Universe ujawniają niezwykłą spuściznę naukową człowieka, którego jego biograf, Richard Southern, określił mianem „największego umysłu w historii Oxford University”.

Walenie regulują ekosystem
4 lipca 2014, 11:42Przez długi czas uważano, że waleni jest zbyt mało, by ich obecność czyniła dla oceanów jakąś różnicę. Jednak to nieprawda - stwierdził Joe Roman z University of Vermont. Z przeprowadzonych przezeń badań wynika, że te wielkie morskie ssaki wywierają olbrzymi pozytywny wpływ na funkcjonownie oceanów, ich zdolności pochłaniania węgla oraz światowe rybołówstwo

Jedzenie jest uzależniające, ale cukier czy tłuszcz nie są jak kokaina lub heroina
10 września 2014, 08:53Ludzie mogą być uzależnieni od jedzenia jako takiego, ale nie od specyficznych pokarmów, takich jak produkty bogate w cukier bądź tłuszcz.
Kompleks świątynny sprzed 3300 lat
20 października 2014, 13:47Podczas ostatniej konferencji Europejskiego Towarzystwa Archeologicznego poinformowano o odkryciu w izraelskim Tel Burna pozostałości dużego kompleksu świątynnego sprzed 3300 lat. O przeznaczeniu miejsca świadczą fragmenty maski, połączone kubki, skarabeusze oraz pitosy, duże naczynia do przechowywania żywności i wody. Na miejscu znaleziono też spalone kości zwierząt.

Potencjał przeciwutleniający produktów spożywczych jest 10 razy wyższy niż sądzono
10 grudnia 2014, 13:07Przeciwutleniająca (przeciwrodnikowa) aktywność soków cytrusowych i innych produktów spożywczych jest niedoszacowana. Wartości wskazywane przez metodę opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie są 10 razy wyższe niż te generowane przez dotychczasowe techniki analityczne.

Pies umie rozpoznać uśmiech na ludzkiej twarzy
13 lutego 2015, 12:14Psy potrafią odróżniać emocje malujące się na ludzkiej twarzy.

Wkrótce odkryjemy życie poza Ziemią
9 kwietnia 2015, 09:16Podczas publicznego panelu dyskusyjnego, który odbył się niedawno w Waszyngtonie, naukowcy z NASA rozmawiali o możliwości odkrycia pozaziemskiego życia w Układzie Słonecznym. Uważam, że w najbliższej dekadzie znajdziemy mocne przesłanki, a w ciągu najbliższych 10-20 lat będziemy mieli dowód na istnienie życia poza Ziemią - mówi Ellen Stofan, główny naukowiec NASA.